12.12.15

Чи знаєте ви, що...

…У Стародавньому Єгипті 4000 років тому землемірів називали канатонатягувачами. Це пов’язано з тим, що вже в Стародавньому Єгипті була відома теорема, що одержала згодом назву теореми Піфагора і застосовувалася для побудови прямих кутів на місцевості за допомогою натягування мотузкового трикутника зі сторонами 3,4,5 (єгипетський трикутник). Сторони цього трикутника утворювалися за допомогою кілочків, устромлених у землю у вершинах трикутника.  Звідси назва давніх землемірів.



…Космічними чи платоновими тілами в Стародавній Греції називалися п’ять правильних многогранників. Як вважали піфагорійці, вони знаходяться у певному зв’язку з навколишнім світом. Платон приписував чотирьом основним стихіям природи форму перших чотирьох правильних многогранників, а саме: вогню – тетраедра, воді – ікосаедра, повітрю – октаедра, землі – куба. Як вважалося, увесь Всесвіт має форму додекаедра.



…За одиницю довжини приймається 1 метр, що є однією сорокамільйонною частиною довжини паризького меридіана.



…Теорему Піфагора в середні віки називали «магістром математики». Замість іспиту з математики студент мав присягнутися, що він прочитав установлену кількість книг «Начал» Евкліда. Фактично ніхто не читав більше, ніж першу книгу. Остання теорема першої книги «Начал» - теорема Піфагора.







Немає коментарів:

Дописати коментар